Mendimet negative që ju vjedhin lumturinë. Eliminojini!

Të gjithë njerëzit duan të jenë të lumtur dhe bëjnë gjithçka për ta siguruar atë, por ka shumë raste që nuk varen nga të tjerët, por nga vetja.

Mendimet që kemi në jetë janë më shumë sesa thjesht mendime, sepse nuk na lejojnë të jemi plotësisht të lumtur. Dëshironi të dini se cilat janë ato mendime që nuk ju lejojnë të jeni të lumtur?

 

lumturi

Gjuha vetë-shkatërruese

“Nuk mundem”, “Nuk vlen”, “Nuk do të jetë mirë”, janë mendime negative që shpesh paralizojnë, përtej asaj që nuk mund ta arrijmë në realitet. Ne i vendosim pengesa vetes.

Është më mirë të pyesësh “pse jo?” dhe të përpiqesh të bësh diçka. Të paktën, u përpoqët. Imagjinoni nëse po kërkoni punë. Një “Unë nuk mundem” ju eliminon nga shumë oferta përpara se të njiheni vërtet me situatën. Jepini vetes një shans.

Mendoni keq

Kjo duket të jetë “masa e të gjitha gjërave” për diçka të dyshimtë. Nëse shkon kështu, largon shumë njerëz që mund të ndikojnë pozitivisht në jetën tënde. Vetëm ju e dini nëse ia vlen ta njohësh atë person ose nëse është gjë e mirë ta ndërmarrësh atë projekt.

Të mendosh keq është qëndrimi frikacak i atij që bëhet i mençur nga distanca. Çlirohu nga paragjykimet e të menduarit se çdo gjë do të shkojë keq akoma pa filluar. Mos veproni sepse dikush parashikon një të ardhme të keqe pa arsye logjike, kjo është vetëm për të vendosur pengesa mendore të pabaza.

Krahason veten me të tjerët

Konfrontimi është një tundim, sepse personi është një qenie shoqërore nga natyra dhe është logjike që kur i njohim të tjerët ne “marrim masa” dhe nxjerrim konkluzione për atë që tashmë dimë. Logjikisht, mes “asaj që tashmë dimë” jemi këta që jemi.

Sidoqoftë, në këtë konfrontim duhet të mbizotërojë qëllimi i njohjes së individit. Në jetë ne i njohim njerëzit më mirë se veten dhe kjo do të na ndihmojë që të mos na frikësojnë apo t’i kemi zili, por t’i falënderojmë për miqësinë së tyre dhe të mësojmë prej tyre.

Mbështetja në të kaluarën

Nostalgjia dhe melankolia janë emocionet që duhen matur. Ne duhet të përqendrohemi tek e tashmja. Kush ka mbetur në të kaluarën, po kërkon mëshirën e të tjerëve në një mënyrë egoiste.

Ai nuk lëviz dhe, nga ana tjetër, kërkon që të tjerët ta dëgjojnë. Pra, merrni vendime aktuale dhe vazhdoni. Është koha të jesh i lumtur në jetën tënde, duke i eliminuar këto mendime. /Revista Psikologjia/

Loading...
Të ngjashme

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.