Mediu: Kush bllokon rrugën e integrimit të Shqipërisë në BE

Kryetari i PR-së, Fatmir Mediu ishte i pranishem ne konferencen “Pengesat e Ballkanit per anetaresimin ne BE”, e organizuar nga Transatlantic Leadership Network.

Mediu-1

Ne fjalen e tij para te pranishmeve, Mediu renditi disa prej faktoreve qe kane sjelle pengesa dhe kane qene faktore bllokues ne rrugen e Shqiperise drejt integrimit ne familjen evropiane.

Shkak sipas Mediut jane qe nga blerja e votes, mungesa e gjykates Kushtetuese dhe mosfunksoni i Gjykates se Larte, ikja massive e te rinjve tek, rezultatet e dobeta ne luften kunder krimit dhe trafiqevem, ku ne shumicen e rasteve kane pasur edhe bekimin e strukturave shteterore.

Pjesmares ne kete conference ishin Dan Hamilton, Gjeneral Michael Barbero, Fatmir Mediu, Ivan Brajovic kryetari parlamentit Malit Zi, Zv kryetari Parlamentit Serb, Ministri i Mbrojtjes i Rumanise.

Fjala e Mediut 

Faktoret e brendshem pengese qe pengojne antaresimin ne BE: zbatimin e sundimit të ligjit, zbatimi I kushtetutes, lufta kunder krimit te organizuar te lidhur me qeverine, lufta kunder trafikut te droges, Garantimi i zgjedhjeve te Lira dhe te ndershme, Reforme e thelle elektorale.

Raporti i OSBE/ODHIR ka ngritur problemin e blerjes masive te votave e cila provohet nga dosje në Prokurori qe provojne qe krimi I organizuar me lidhje te drejtperdrejta me qeverine dhe perfaqesues Te saj në qytetet kryesore kane blere vota dhe manipuliar zgjedhjet, duke e bere qeverine te paligjeshme.

. * Ndryshimet kushtetuese per reformën e domosdoshme në drejtesi u shoqeruan me veprime te njeaneshme jo kushtetuese te qeverise per te kontrolluar politikisht gjyqesorin.
Kjo ka krijuar nje situate Te paprecedente, ku për më shumë se një vit Shqipëria nuk ka Gjykate kushtetuese duke I lene dore te lire qeverise në miratimin e ligjeve antikushtetuese për interesa korruptive

. Gjykata Larte nuk funsksionon ka me shumë se 50000 raste janë duke pritur për vendim, cenim I hapur I te drejtave te qytetarve. India me 1,3 miliardë popullsisë ka më pak raste se kaq.

. * Vendet e rajonit janë duke lëvizur në drejtim qeverisjes jo Institucionale por Te “Individeve Te fuqishem” regjimeve autoritare.
Bashkimi Europian ka ngrit shqetesimin se ballkani po rreshket drejt Rusise dhe Turqise, interesat korruptive po I mbivendosen Te ardhmes Europiane.

. * Ballkani ka akoma konflikte te fjetura dhe interesa qe janë ende shumë të ndjeshme. Marveshja e Maqedonise dhe Greqise si dhe antaresimi I Maqedonise ne NATO I sherben stabilitetit ne Ballkan.

Dialog midis Serbisë dhe Kosovës duhet Te garantoje nje mardhenie te qendrueshme. Statusi I Kosoves eshte tashme I njohur nderkombtarisht simbas propozimit Te Atisharit dhe nga Gjykata Nderkombetare.

Idete e sponsorizuara nga Rusia per shtete etnike ne Balkan do te sillnin pasoja net e ardhmen e ballkanit dhe padyshim nje kontroll dhe influence Te drejtperdrejte te Rusise.

Antaresimi ne BE eshte pare si proces politik per te kenaqur Brukselin dhe jo si nje proces qe duhet Te ndikoje ne nivelin e Jeteses se qytetareve, lirive te tyre dhe demokracive funksionale kushtetuese.

Integrimi ekonomik eshte shume I rendesishem per rajonin. Ekonomite e rajonit dhe varferia ka vendosur nje distance Te dukshme ne raport me BE.
Kjo situate po krijon nje problem te madh te largimit masiv te te rinjeve intelektualeve dhe pjeses aktive Te shoqerise, duke krijuar nje problem te madh social dhe politik.

Procesi I Berlinit eshte I rendesishem dhe duhet Te shoqerohet me reforma te thella ekonomike-financiare.

Loading...
Të ngjashme

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.