Fshijeni menjëherë këtë aplikacion nga smartfoni juaj!

Në qershor 2011, kompania më e madhe e internetit në botë filloi atë që shpresonte të bëhej rrjeti më i madh social në botë. “Ndarja në internet është e vështirë, madje edhe e thyer, dhe ne kemi për qëllim ta rregullojmë”, tha zëvendëspresidenti i lartë i Google për inxhinierinë Vic Gundotra në një postim në blog duke prezantuar Google+ dhe brenda një muaji më shumë se 10 milionë njerëz u regjistruan.

Shtatë vjet më vonë, ajo do të kapet në një rrjedhje të turpshme që zbuloi informacionin personal të njerëzve – gjë e turpshme jo vetëm për sasinë e madhe të informacionit të humbur, por sa pak njerëz u kujdesën për atë që dikur ishte një nga projektet kryesore të Google.

Google+ kishte për qëllim lidhjen e të gjitha produkteve të konsumit të Google në një identitet online, dhe kërcënimi që ajo paraqiste në Facebook – që kishte një monopolin virtual në këtë hapësirë ​​deri atëherë – nënkuptonte Mark Zuckerberg, i cili po përgatiste një strategji kundër rivalit.

Google+ ishte skica e katërt e Google në krijimin e një rrjeti social, pas dështimeve të Google Buzz, Google Friend Connect dhe Orkut. Por kjo ishte e para që dukej sikur mund të ngjiste tek njerëzit. Shkatërrimi i saj mund të ndiqet në dhomën e luftës në Facebook, strategjia e së cilës ishte aq e efektshme sa që deri në vitin 2018 platforma kishte më pak se 7 milionë përdorues që kishin postuar edhe më shumë se 50 herë.

Kjo mungesë e përdoruesve nxiti njerëzit të merrnin në platforma të tjera të mediave sociale. Por mungesa e përdoruesve aktivë nuk duhet të përdoret si masë për mungesën e shqetësimit, sidomos duke pasur parasysh zvarritjen e mundësive të Google.

Pse duhet të kujdesesh?

Përhapja e Google do të thotë se shumica e njerëzve që përdorin internetin kanë ndarë të dhëna personale me gjigantin e Silicon Valley në një moment – nuk është surprizues duke pasur parasysh se ajo zotëron motorin më të kërkuar të botës, sistemin operativ celular (Android), shërbimin e postës elektronike (Gmail), web shfletuesi (Chrome) dhe platformën për ndarjen e videove (YouTube).

Loading...

Kjo do të thotë se çdo ndërprerje e sigurisë në pjesën e Google mund të ketë pasoja të mëdha për përdoruesit e saj, edhe nëse nuk mund të jetë menjëherë e dukshme.

Brain Vecci nga firma e sigurisë software Varonis thotë:

Shumë njerëz mbajnë një ton të të dhënave të vlefshme në llogarinë e tyre në Google – kështu që qasja e paautorizuar mund të jetë me të vërtetë e dëmshme.Në krye të kësaj, kur ju merrni qasje në emailin primar dikujt – që për shumë njerëz është Gmail – ju keni çelësat për jetën e tyre në internet. Jo vetëm që ju keni akses, por ju keni aftësi për të rivendosur çdo fjalëkalim që nga lidhjet e rivendosjes së fjalëkalimit dërgohen me email .”

Ndërsa këto detaje nuk u ekspozuan në shkeljen e të dhënave më të fundit, Veccithotë se fakti që Google mori kaq shumë kohë për të zbuluar hackimin e Google + është një “flamur i madh i kuq” dhe duhet t’i nxisë njerëzit të marrin shënime për të dhënat që ndajnë me Google.

Ky është një paralajmërim i Tyler Moffitt, një analist i lartë hulumtimi i kërcënimeve në firmën e sigurisë kibernetike Webroot.

Moffitt thotë:

Është e rëndësishme për konsumatorët të kuptojnë se lidhja e aplikacioneve në platformat e mediave sociale vetëm rrit sasinë e informacionit të vlefshëm që mund të shkelet, si dhe rrit sulmet ndaj vektorëve që hakerat mund të ndikojnë.”

Çfarë duhet të bëni?

Google njoftoi se ka në plan të mbyllë Google+ për të gjithë përdoruesit e konsumatorit, megjithatë kjo nuk do të ndodhë edhe për 10 muaj. Kjo do të thotë që informacioni personal i ekspozuar – si emrat dhe adresat e emailit – mund të shfrytëzohen gjatë kësaj kohe.

Ekspertët e sigurisë prandaj këshillojnë mbajtësit e llogarisë që t;i mbyllin ato dhe kështu të shmangin një fat të tillë.

Për të mbyllur një llogari, njerëzit mund të klikojnë në foton e profilit të tyre që shfaqet në cepin e sipërm të djathtë të ekranit të tyre në kutinë postare të Gmail ose në shfletuesin e Chrome. Duke klikuar mbi “Profilin e Google+”, njerëzit do të jenë në gjendje të çaktivizojnë llogaritë e tyre duke zgjedhur “Cilësimet”, pastaj “Fshij profilin tuaj në Google+”.

Loading...
Të ngjashme

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.