A doni më për Rilindjen e Skënderbeut dhe Mamicës?!

Ilir Demalia

State Department report për 2019 e perkufizon Shqipërinë si vendin më të korroptuar në Europë, si qeveri dhe sistem gjyqsor I kapur dhe në bashkepunim më krimin e organizuar, trafiqet e droges, prostitucionit dhe pastrimit të parasë së krimit . . .

Raporti thekson se numrin e madh të kontratave të Partneritet Publik Privat që qeveria ka nënshkruar ka zvogëluar mundësitë për garë.

“Rritja e numrit të kontratave të Partneritetit Publik Privat ka zvogëluar mundësitë për garë për investimet në infrastrukturë dhe sektorë të tjerë duke futur këtu dhe investitorët e huaj. Analiza e dobët e kostove dhe përfitimeve dhe mungesa e ekspertizës teknike dhe monitoruese të kontratave me PPP janë shqetësime në rritje. Qeveria ka nënshkruar më shumë se 200 kontrata të Partneritetit Publik Privat deri në fund të vitit 2018”

Gjithashtu në raportin e DASH për klimën e investimeve shkruhet dhe për reformën që Shqipëria ka nisur në sistemin e drejtësisë.

Pjesë nga raporti i DASH:

“Në vitin 2016 Qeveria Shqiptare miratoi disa ndryshime kushtetuese për të reformuar sistemin e drejtësisë në vend dhe për të përmirësuar shtetin e së drejtës. Implementimi i reformës në drejtësi është ende duke vijuar duke përfshirë dhe procesin e vettingut për gjyqtarët dhe prokurorët për pasuritë e tyre të pajustifikuara. Edhe pse një numër i madh gjyqtarësh dhe prokurorësh janë larguar nga detyra nga komisioni i vettingut pasi nuk e justifikonin pasurinë e tyre dhe për lidhje me krimin e organizuar, investitorët e huaj e shikojnë klimën e investimeve si problematike dhe thonë se Shqipëria është ende një vend i vështirë për të bërë biznes”

(Një pjesë nga versioni anglisht)

Crime Threats
There is considerable risk from crime in Tirana. The Albanian government is making a concerted effort to improve the country’s law enforcement capabilities and reduce corruption. Organized crime has a noted impact on Albania, with a network of criminal organizations involved in drug trafficking, extortion, bribery, money laundering, prostitution, and human trafficking.
Recent crime statistics indicate a decrease in numerous violent crime categories; this includes murder/attempted murder, robberies by force, and armed robberies. Street crime is fairly common in urban areas, predominantly at night. The most notable crimes are burglaries, theft, and domestic violence claims. If confronted by armed assailants, comply with demands.
Sexual assault and harassment is an issue mostly in the smaller towns. The victims tend to be females walking alone.
The expatriate community is not specifically targeted, although members could become victims due to circumstance or proximity. Anti-U.S. sentiment is rare in Albania, and the international community is generally well-regarded.
Other Areas of Concern

Loading...
Të ngjashme

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.